Utesitting på Finnmarksvidda PDF Skriv ut E-post
Utesitting eller visjonsvake består i å gå ut i naturen med minst mulig vekt i sekken og i sinnet og å tilbringe tiden alene på et sted som kjennes som det rette. Årets anledning byr seg i august, på Finnmarksvidda, i terrenget rundt et fjell som heter Røyehodet. 
Utesitting er kjent fra indianske sjamantradisjoner, men ble også i gammel tid brukt av sjamaner i Norden.

I år foregår dette fra torsdag 3. august, til og med fredag 11. august.


Utesitting...hvordan skjer det i dag?

Jeg tror det er 18. gangen jeg trommer sammen til en slik tur ut i naturen. Til Røyehodet har jeg gått syv ganger i tidens løp.  Stedet en en ønskereprise for en del  som har vært der tidligere. For folk som ikke har vært på vidda, kan dette være en anledning til å  oppleve et sted der få ferdes, bortsett fra reinsdyr, reindriftssamer, og en og annen sjaman...

Røyehodet ligger 2-3 mil nord for den nedlagte gruven på Biedjovagge, nær Kautokeino. Dette er et sted hvor viddas myke linjer møter de steile fjell i Troms. For meg er stedet alltid spesielt. Det er hvor jeg kom til verden i juni 1944.

Utesittingen består i å gå ut i naturen som en ydmyk helt eller en åndelig eventyrer for å jakte på en visjon.  Slik heter det om utesitting. Men det kan være at mye annet nødvendigvis må skje før visjonen dukker opp. For den enkelte kan trenge tid for å bli klar. Naturen er nok klar, men for de fleste er sinnet ikke klart. Det er ofte fullt av tanker og ansvar. Nettopp derfor en sjamanvandring, derfor en alenetid, derfor naturens stillhet. naturens mangfoldige liv og kraft.

Slike turer som dette har åpnet meg for naturen og for mitt indre, jeg er blitt en som blir berørt av fjellvidder og elvestryk, av furumoer og mosemarker, av fjellblomster og stjernehimler.

Gjennom naturens er jeg gjenfødt mange ganger, som et barn i en voksen, med jord og himmel som foreldre.

Jeg liker dette sitatet fra Igjugarjuk, en inuittsjaman, et sitat som jeg har hentet fra Knud Rasmussen:

- All sann visdom finnes kun fjernt fra menneskene, ute i den store ensomhet i villmarken, og kan kun nås gjennom lidelse. Savn og lidelse er det eneste som kan åpne et menneskes sinn for det som er skjult for andre...

Visjonsvake...det betyr alenetid på fjellet. Javisst, man skal være alene på Røyehodet. 2-3 dager og netter alene med vidda, med være og vind, med nattens skumring, for natten er ikke mørk så tidlig på høsten i nord, alene med dine tanker, i stillhet med ditt sinn, din drøm.

Det utgangspunkt man har, de spørsmål man stiller kan gi den visjonen man søker. Som kjent kan ytre natur være speil for meditasjon over indre landskap...

Tenk over det. Hvor mange ganger får du en slik utfordring?
 
Tiden er fra torsdag 3. august til og med fredag 11. august. For deltagere fra Oslo er turen lagt opp etter Norwegians flyrute, kl. 10.40 fra Oslo og med hjemreise med Norwegian kl. 13.05 fra Alta, den 11 august.

Dette er også en spennende vandring.

Du trenger å ta med alt du trenger, av mat og utstyr. Det er ingen butikker underveis. Det er anledning til å fiske. Men liten mulighet for bål. Du trenger altså kokeapparat i sekken, samt mat, telt, klær og annet.

Vi kan arrangere transport av den fulle sekken omkring en mils vei, frem til første overnattingssted.

For den som ordner transporten selv, er møtestedet Bidejovagge gruver kl. 16, den 3. august.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen eller på telefon 23082232/ 47259092.

Maksimum 10 deltagere.



Ailo Gaup




Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling