Hva gjør en moderator? PDF Skriv ut E-post
Selve sjamansonen befinner seg i et glidende felt mellom drøm, kunst og vitenskap. Hvilken rolle spiller moderator i denne hemmelige hagen du nå går inn i?

Inger Lise har sagt ja til å bli ny moderator. Jeg er glad for det. Ikke bare er hun den mestskrivende på sonen, hun har gått Saivo Sjamanskole, holder kurs og er aktiv i "miljøet". Nå har debattsonen tre moderatorer, trumman, David og Inger Lise.

For meg er moderator friske og hjelpende øyne inn i stoffet som kommer inn på sidene. Dette gjelder særlig i de periodene da jeg er ute og reiser eller når jeg er "trøtt" av debattsonen og tar meg "lesefri".

Men hvilken oppgave har en moderator?

Det er i moderators valg å kunne flytte innlegg, samt å slette deler av innlegg eller avvise innlegg.  Jeg vil at moderator skal ta vekk sjikane og rasisme. Så det er også i moderators rolle å si nei.

Men først og fremst forventer jeg at en moderator skal få deg til å føle deg hjemme på sonen. En god moderator kan få folk på banen. Vedkommende skal være litt gartner på sitt vis, ha fornemmelser for å dyrke teamer og kunne bidra til at de voakser, men må også kunne luke der det trengs.

Jeg vil gjerne at moderator støtter opp om stoff fra nye medlemmer uten å være noen mamma.

Moderator må kunne verdesette uskyld, kunne sette pris på god naivitet og kunne løfte dumskapen inn i "det gode selskap" i kraft av sin kyndighet, sine kunnskaper og personlige erfaringer med sonens tema.

Og hva da om folk skriver direkte feil i ett eller annet faktafelt, eller når det kan gjelde kildehenvisninger? Skal moderator ta ansvar for å rette det opp? I den grad de kan vite det. Men de er ikke der for å rette "eksamensbesvarelser". I dette arbeidet kan alle de som føler seg kallet, hjelpe til.

Men mye av innholdet på debattsonen og i Sjamansonen befinner seg i et glidende "mytologisk" felt mellom forskjellige vitenskaper og kunstarter, unnfanget i drøm og lengsel, som en del at en  persons utfoldelse, som både en hemmelig og synelig hage.

Så hvor går grensen mellom "fakta" i vitenskaplig setting og "fakta" i en sjamanistisk grunntekst, lik det som skrives rundt egne sjamanerfaringer?

Er det ikke slik at grunnteksten er fri og ny og har forrang? Jeg mener det, men det er en annen diskusjon.
 
I denne sammenhengen må moderator naturligvis kunne tåle å se innlegg som er mot egen overbevisning. Naturligvis. Og ikke ile til med "korrigeringer" i overlærertone og med rød blyant.

Så i noen sammenhenger må moderator vise selvbesinnelse.

En moderator må kunne vise kjærlighet for alle sider ved sjamanarven. Den kommer fra mennesker som har elsket sitt felt, ut fra deres hjerter, og som en trøst og styrke både for dem og ikke minst for de andre i samfunnet.

Jeg forventer jeg at moderator skal lokke folk frem i full fargerikhet, så de kan uttrykke sine evner og sin personlighet, dypt og autentisk skapende, i trygghet og med støtte, og ikke gi dem følelsen av å ha havnet i en duell.

Det betyr ikke at moderatorer skal gi slipp på egne kjepphester, og sin forkjærlighet. Slett ikke. De må få dyrke det de er mest glad i og interessert i. Også moderator må kunne være fri, crazy og sexy. Rollen skal ikke være en oppgave som maner til begrensende og tyngende ansvarsfølelse...

Men selv i den blindeste kjærlighet ønsker jeg at moderator skal ha en fingerspissfølelse for dere. For hva dere har på hjertet og hva dere mener. Det vil være trist om dere føler at moderator står i veien for dere.

Sonen er til for dere som skriver her. Moderator er til for at den prosessen skal få utfolde seg.

Utakknemlig oppgave? Umulig oppgave?  Til og med helt uten lønn.

I alle fall er jeg glad noen vil ta den på seg. Jeg har det klart for øyet at det er sammen vi skaper selve sjamansonen.

Velkommen hit.

 

Ailo Gaup 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling