Tromming skaper bilder PDF Skriv ut E-post
I en gruppe der deltagerne lyttet til tromming med jevne slag, kunne man med EEG måle tydelige forandringer i hjernens visualiseringsdel, der betydelig aktivitet ble målt.

Lyd er trykkbølger, eller små vibrasjoner, som beveger seg gjennom lufta. Lyd kan også gå gjennom vann, stein, metall og andre materialer, men ikke gjennom vakuum, fordi i vakuum er det ingen molekyler som kan vibrere og føre lydbølgene videre.

Alle bølger har tre grunnleggende egenskaper, frekvens, amplitude og fase. Noen steder kan det oppstå resonans som forsterker lyden. Lydstyrke måles i decibel.

Det er øregangen som leder lyden innover i øret. Øregangen er formet som en trakt, den er smalere innerst enn ytterst. Det gjør at øret fanger opp lyden på best mulig måte. Øregangen leder lyden til trommehinnen.

Trommehinnen er veldig tynn. Når lydbølgene treffer trommehinnen, begynner den å vibrere i takt med lyden. Disse vibrasjonene forplanter seg videre til hammeren, ambolten og stigbøylen, som er tre små bein. Her forsterkes svingningene opptil 30 ganger og sendes  videre inn i sneglehuset.

Heldigvis er det ikke alle lyder som blir forsterket i øret. Kraftige lyder blir dempet i stedet, slik at lyden ikke ødelegger det indre øret.

Det forsket på nettopp dette i forbindelse med tromming.

Den jevne lyden, bölgene og frekvensen forplanter seg i sneglehuset og videre til et senter i hjernen som registrerer frekvens, intensitet og fase. Dette senteret er koblet til visualiseringsenteret som forsterker signalene som kommer inn. Derfor får man mye klarer reiser og billeddannelse (visualisering).
 

Videre vil billeddannelsene organiseres sammen med andre forsterkede følelsesbilder man bærer på fra før, som traumer, lengsler etc. Samlet  gjør dette at man får klarere svar på de spørsmål man kan stille på sjamanreiser.

Dette jeg skriver her er litt kvasi-vitenskap, der jeg blander kunnskaper fra både vitenskap og sjamanisme.

Men ett er tydelig: Jevn tromming  forsterker bildene vi ser i forandret bevissthetstilstand. Man vil altså "se" klarere og mer intenst når tilstanden skapes ved hjelp av trommer.

I en gruppe der deltagerne ble utsatt for tromming med jevne slag, kunne man med EEG måle tydelige forandringer i hjernens visualiseringsdel, der betydelig aktivitet ble målt.

Det er altså en klar sammenheng mellom "tromming" og klarere visualisering. Så jevn tromming hjelper til å skape indre bilder på sjamanreisene.

 I kontrollgruppen ble det IKKE sett samme forandringer.

 

Espen Pedersen 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling