Speilnevronene leser intensjonen PDF Skriv ut E-post
Speilnevronene leser hvilke intensjoner en annen person har, og det nesten med en gang en fysisk samhandling skjer...

Hvis en person tar imot en ball, forklarer de at vedkommende at man tar imot en ball, eller bøyer armen bakover for å ta imot en ball. INTENSJONEN blir lest av speilnevronene og man vet hva som skjer videre ut fra tidligere innlæring.

Det et rene er at hvis man ser noen i emosjonell stress, kan speilnevroner simulere dette i hjernen og man får empati for den andre personen relativt raskt.

Speilnevronene er altså en gruppe spesialiserte nevroner som jobber med mer komplekse ting som kroppsholdninger og ansiktsuttrykk. De finns i flere deler av hjernen, i premotor cortex, posterior pariental lobe, sulcus temporalis superioris og insula. Og de avfyrer signaler i respons til handlinger som er i sammenheng med den andres intensjoner.

Det ser ut til at speilnevroner analyserer hva som skal skje og leser dine tanker. "Hvis du ser noen løfter handen mot en bokhylle og handen er utenfor rekkevidde, er det lite tvil om at den personen skal ta i en bok, for speilnevronene forteller deg det"(ref Neuroscience 1999)
 
Dr Iacobini og hans kollegaer rapporterte  I 2005,  i Public Library of Science, at speilnevroner gir en kraftfull fundamental biologisk evolusjon av folks kultur og utvikling.  

Ifølge Michael Arbib, en nevrologiforsker på Southern California University, er språk basert på speilnevroner. Systemet som fins i hjernens front, inneholder overlappede signallering for utrykk og språk.  

Barns læring inkluderer speilnevroner, som ved fødselen av er i funksjon. Dette forklarer små barns ivrige imitasjoner av voksenes utrykk.
 
Evnen til å dele følelser for andre, er linket til speilnevronene.

Om en farlig slange åler seg mellom bena til en annen vil speilnevronene avfyre signaler når du ser dette og da vil du kunne føle det samme som den personen man ser på. 

Når man selv slår seg aktiveres smertedelen i hjernen. Det man da føler er noe av det samme som det man kan kjenne om man ser en annen slå seg.

En undersøkelse på Groningen Universitet i Nederland viser at de som har meget med empatiske evner, har også meget aktive speilnevroner.(ref. Dr Keyser, Groningen)

Espen Pedesen

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling