Kraftdyr som genarv PDF Skriv ut E-post
Kraftdyrene hører til de symbolene som dukker opp ”som av seg selv” når man gjør trommereiser på den rette måten. 

Det er ikke noe man fantaserer opp eller skaper av sin egen fantasi, men er sjamanenes erfaring av genarven.

I sjamantradisjonen er kraftdyr sentrale. De rommer instinktive reaksjoner, instinktiv kunnskap. Genarv er den moderne betegnelsen, for det som gir grunnlaget for opplevelsen av kraftdyrene.

For oss er det klart at kraftdyrene hører til i evolusjonens utvikling, der de tjener som byggesteiner for det spranget som førte til mennesket. Disse dyrene finnes i naturen. Der er de en del av faunaen. De kan komme fra alle deler av dyreriket, kan være byttedyr og rovdyr. krypdyr og fisker, flaggermus og fugler.

Kraftdyr blir de først når de dukker opp i et menneskesinn i en nattedrøm eller en mytereise og avleverer sin arv. Arven er overlevelseskunsten, energien i temperamentet og så kan de vise veien videre.

Overlevelsesarven fra et kraftdyr kan si at for å være en god og menneskelig drømmer så må man være en like god overlever.

Dyrene har forskjellige temperamenter, men de er relativt forutsigbare. Vi vet at hunder er på ett vis, katter på et annet. Vi tror vi kjenner ulver og reinsdyr. Vi mener at hyener er som de er og jaguaren har sin måte. Selene  og pingvinene er som de er. Det er forskjell på ørnen og bjørnen, reven og flaggermusen.  Men de overlever ved hjelp av sine evner og særegenheter.

Rovdyr har deltatt i evolusjonens konkurranse, blitt mer og mer spesialiserte etter som byttedyrene har utviklet seg.

Vi har hele denne arven i oss i alle fasetter. 

Sjamaner som støtter seg på en jeger og samlertradisjon er særlig opptatt av de ville dyrenes arv. En gang trengte jegerne å tilegne seg de ville dyrenes måter, for å overgå dem, for å fange dem. De visste at dyrene hadde egenskaper de ikke kunne overgå. Men på andre måter var vi dyktigere. De  evnene utviklet vi, for å overleve på deres bekostning. Vi kom til verden, inn i skapelsen med andre forutsetninger fordi vår bevissthet hvilte på den samlede dyrearven.

Et kraftdyr rommer overlevelsenarven for en art. Mange enkeltdyr har formet denne arven. Generasjoner av dyr har kommet til verden, vokst opp, kjempet, formert seg, oppdratt sine og dødd.

De kommer tilbake i våre sinn som agenter for landet bortenfor. De kjenner veien videre, fordi de har vandret den. De kommer fra Saivo og kan veien tilbake. Slik blir de agenter for Saivo i vårt sinn og kan vise oss hvor vi skal vandre.

Alle har dyrearven i seg. Den støtter hver av oss. Men forskjellen på en sjaman og en moderne ignorant er at sjamanen kjenner den kraften han rir på. Vedkommende har en  bevisst kontakt med dyrearven, det instinktive. For sjamaner kan det være en del av en personlig lærestrategi, en mulighet som mange ikke har oppdaget.

Vi sier at det kraftdyret som kommer under en sjelereise er det som du trenger mest nettopp nå for å gjenskape overlevelesarven, styrke temperamentet og for å peke ut veien videre på livsreisen.

Kraftdyrdansen skjer både i et indre landskap og i det ytre. Det er både prosessuering og produsering. Det er både kontemplasjon og handling. Ingen kan lære å kjenne sitt kraftdyr uten å vende seg innover. Og det er ingen som kan overleve uten å handle, velge rett og vandre videre.

Utdødde dyr kan også være kraftdyr, som fabeldyr kan være det.  Sfinxen er et stort kraftdyr, som enhjørningen, eller som den 8-fotede Sleipner, Odins hest.

Hva betyr så et kraftdyr? Mange spør om det når de for første gangen har ridd på denne kraften. Sjamanenes svar er: Spør dem selv. Ta initiativet. Skap en samtale. Som du blir kjent med en annet menneske gjennom dialog, så skjer det samme med kraftdyrene.

Saivo er navnet på den samiske drømmen om ”stedet” der kraftdyrene kommer fra.

        Der hever Reinsdyrguden sitt gevir.
        Fabelfisken svørmmer ut av fjellet.
 

Ailo Gaup

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling