Naturnær spiritualitet PDF Skriv ut E-post
Dette innlegget er inspirert av den hyppige og lettvinte bruken av ord som nysjamanisme og plastikksjaman. 

Kan kontakt med noe tidløst stemples som ”ny”, er effektiv påvirkning av virkeligheten ” plastikk”?

Kraften er der, og har alltid vært der. Den kan brukes, som den alltid har blitt brukt.

Uansett hvor du bor på kloden så er en ting sikkert: rundt omkring, bak, over, under, på alle kanter er Naturen. Selv den mest kaotiske storby låner grunn av naturen.

Når man har lært grunnprinsippene for å sette seg i kontakt med Kraften, kan man lære av Kreftene selv og direkte fra naturen. Å lage et skille i forhold til etnisitet, kulturbakgrunn eller genetisk tilhørighet når man snakker om dette, avslører en grunnleggende mangel på forståelse. Denne forståelsen kan anskaffes ved selv å komme i berøring med Kraften. Dette kan alle som virkelig vil.

Kraften er Èn, Kreftene mange. Alle disse er Èn.
Dette kan forklares med at det fins èn stor Kraft alt kommer ut av. Denne igjen vil kunne oppleves på forskjellige nivåer som èn eller flere.

Ingen spesielle rekvisitter, kostymer, hemmelige ord, slekstbånd eller kraftoverføringer fra et annet menneske er nødvendig eller påkrevd, selv om det kan hjelpe om man trenger hjelp. Ei heller står slike ting i veien for eller som hinder for Kraften. Virkelighet er det som virker.

Vi lever alle i og med Kraften, hele tiden. Hvis man har nok mot og kjærlighet kan man oppøve et bevisst og fruktbart forhold til den, på en måte som er ganglig for flere enn en selv. Dette er som en type indre økologi; ved å stille seg selv i balanse og vise andre hvordan det kan gjøres behjelper man en lignende prosess for Kloden som helhet.

De som ikke oppøver et bevisst forhold til Kreftene lever også med dem, i dem og av dem. Når frykt og uvitenhet vinner foran kjærlighet vil deres bidrag sjelden strekke seg lenger enn blind tumling og forsøk på egenvinning.

Kraften er en universiell medisin som strømmer gjennom alle ting og animerer materien. Når man kommer i kontakt med den, kan man samtidig tilegne seg forskjellig annen kunnskap, være nysjerrig og vitebegjærlig i verden uten å føle behov for å lage dogmer og ferdige program for åndslivet. En slik ”ikke-vite-åpenhet” kan føles truende for mange, og slik dannes de ”nestbeste alternativ”, ulike religiøse og nyreligiøse fenomener.

Seremonier oppstår i det mytelandet hvor Kreftene og individet møtes. Gamle seremonier er ekstra mektige i kraft av sine repetisjoner, men også ekstra krevende å gjennomføre på optimalt vis. Et menneske kan motta en ny og effektiv seremoni direkte fra Kreftene.

Grunnlaget for å forstå og kommunisere med Kraften kommer gjennom naturen og kjærlighet til naturen. Ved å ofre litt av sin komfort og tilbringe mye tid ute i naturen  vil forståelse og direkte kommunikasjon med indre og ytre krefter følge.

I den kompliserte moderne verden er mellommenneskelig kommunikasjon og forståelse stadig viktigere. En sammensatt verden krever sammensatte healere. Vi har mye å lære fra urfolk, men må også selv produsere våre egne åndelige eksperter for fullt ut å kunne balansere den virkeligheten vi nær oversvømmes av. Moderne mennesker med moderne menneskelige erfaringer og kunnskap stiller derfor med et sterkt utgangspunkt når de søker kontakt med Kraften. De trengs både der de kommer fra og andre steder.

Innen transpersonlig psykologi råder det stor enighet om at åndelig realisering er best forenlig med grunnleggende psykologisk harmoni, og at hverdagsjeget kan trenge sine doser oppmerksomhet og justering parallelt med erfaringer med det mer transcendente (og ettertraktede) selvet.

Ut fra dette er min forståelse slik at det moderne mennesket har et ekstra gunstig utgangspunkt for å kunne bli ”a useful human being”.

Det er lett å bli fascinert av urfolk i vår plastikkverden. Men troen på at urfolkskulturene nødvendigvis produserer dyktigere ”åndelige eksperter” enn den vestlige verden er naiv. Natur er natur overalt. Folk er folk, ånd er ånd. Selv i vår ubalanserte forbrukervirkelighet vil det fremstå individer som ”følger en annen tromme”. Det er nærmest en naturlov at det til enhver tid finnes et minstemål av folk som står i kontakt med de større kreftene. Kreftene selv sørger for at det finnes en Snåsamann eller en Kaaven til enhver tid.

Det er mye å hente fra urfolks naturforståelse, seremonielle tradisjoner og rike kulturer. Når et menneske forstår noe gjør det dette til sitt eget. Det assimilerer kunnskap. Det er like naturlig for en vestlig åndelig praktiserende å assimilere det h*n har lært fra urfolkene, som det er for urfolk å assimilere ønskede (og uønskede?) aspekter fra vestlig kultur. Man gjør det sitt eget, anpasser det til eget bruk.

All kunnskap ligger i naturen, og all kraft kommer fra Kraften. Noe mer trenger man ikke vite.

Tendensen til å forherlige ”de andre” (urfolkene) eller ”gamle dager” (når de store noaidene fantes) representerer ofte en flukt i fra muligheten som er her og nå. Naturen finnes overalt, Kraften finnes overalt. Bruk den, still deg til rådighet for den. Eller gi deg over til the contraction heart . Hånflir av de som tør det du ikke.
 
Hvis du skjener i valget så husk at døden lurer bak hver krok. Vi kan møte vår ende når som helst. Det er derfor ingen grunn til å gi meningsløsheten mening noe særlig lenger.

Lengst bak, innerst inne sies det: ”Alt er bra, alt er som det skal være”. I vår relative dag-til-dag virkelighet fins valget, i den absolutte virkelighet er alt bra som det er.

 

Torstein Simonsen 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling