Skapende skriving PDF Skriv ut E-post
De kjente forfatterne George Orwell og Kurt Vonnegut gir 20 gode råd om skriving, men de etterlater meg kald og uinspirert. Hvem er på viddene her? 

Se rådene:http://sjaman.com/index.php?option=com_smf&Itemid=106&topic=4799.msg42895#new

Deres råd er gode mannlige råd, råd fra to berømte mestre og og da må de vel være gode og viktige å få med seg for en forfatterspire, for to slike autoriteter kan ikke komme med vås.

Jeg har lest slike råd før. De har ikke gjort inntrykk på meg. Hvordan vet jeg det? De festet seg aldri. Dukket ikke opp igjen. De var godt formuler og sikkert kloke, men hjalp meg ikke. Ikke i det hele tatt. Jeg har tenkt på hvorfor. De kom ikke med råd på det feltet der jeg trengte råd.

Deres råd var verdiløse for meg for å komme i gang med den skapende skriveprosessen. 

  

Til deg som skal skrive.

Prøv for deg selv. Prøv rådene.

Du sitter foran macen din. Du skal til å skrive. Du har rådene dere i hodet. Du skal i gang. Du tenker på det de sa. Hva skjer så? Jeg trenger ikke være noen særlig sjaman for å forutse hva som skjer. Du kommer ikke i gang. Du stopper opp. Du  visner.  Rådene fra Kurt henger som et sverd over hodet ditt og rådene fra George tynger deg som en møllestein rundt halsen. 

Du blir nedtrykt og trist til sinns, og med god grunn, spør du meg.

Så får du tanker om hvor håpløs du er. Om hvor lite kreativ du er. Om hvor lite du får til. At du ikke strekker til. At du ikke får ut det du har på hjertet. At gløden uteblir.

Snart går du vekk fra Macen, etter nok en kreativ nedtur... Kanskje var det de jævlige rådenes skyld denne gangen?

Dette er råd fra folk som har skrevet mange bøker. Det er råd til andre som har skrevet manuset ferdig.

Disse 20 rådene gjelder ikke for kreativ skriving i det hele tatt, men for en annen del av prosessen med å lage en bok, det å analysere, revidere og redigere det du har skrevet.

Slapp av. 

Prøv så mine råd for å komme i gang med den kreative skrivningen. For enhver forfatter begynner forfra i hver bok som skrives.

Selv den som har skrevet  noen bøker, må glemme den og det som ble skrevet, gledene og sorgene, de geniale stundene og bokstavstrevet,  hele prisen som ble betalt, og begynne forfra igjen. Fra begynnelsen.

Begynnelsen er den tomme skjermen foran øynene og tastaturet under fingerspissene.

Så hvordan begynne?

Her er noen råd for både den ferske og den erfarne nybegynner.

Produser råtekst.


Det betyr ganske enkelt at du bare begynner å skrive og holder på uavbrutt i 20 minutter og det uten stopp. Grunnen til dette er at det å skrive er å skrive.

Å begynne å skrive på skapende vis, å komme i gang består i å kutte ut tenkning og logikk og andre begrensende motforestillinger og forbilder. 

Mange har ferdige verk som forbilder, og tror de skal produsere en ferdig tekst på skjermen med en gang, og da de ikke får det til, så blir de skuffet.

Du må komme inn i flyt. Det er alfa og omega. Uten flyt, ingen tekst. Kom inn i flyt så fort som mulig. Med en gang. Produser.

Du bare skriver. Du fanger ordene. Du flyter som en elv. Du stopper ikke. Du synker ikke til bunns i tvil. Du spinner ikke rundt i tankenes motsforestillinger og bakevjer. De fører deg ikke videre. Flyt er løsningen. Elva flyter. Du skriver uten  stopp. Helt uten stopp. Bare skriv.

Tekst først, ikke grammatikkkkkk, ikke  kvalitetsvurdering.

Råtenksten gir deg masse levende, flytende, ildfylt materiale. Når du så plukker ut det du kan bruke, og er i gang med dine din tekst, bry deg ikke om grammatikk eller setningsoppbygning eller andre slikte totale uvesentlige forhold i denne sammenhengen.

Så skru av rettskrivningskontrollen, lærerens røde strek vet du...

Når du skriver, skriver du. Da holder du fingrene i gang. Når du vurderer så vurderer du. Det er to forskjellige hjerneaktiviteter, og kan ikke kombineres.

For i vår vurderende kultur tar kritikk og selvkritikk føringen, og om det skjer i deg da har du tapt. Da finner du ikke kildene og du tørker opp som  en ørken.

Vær skapende, fortsett med det, finn modusen, den kreative sonen. Og vit at det er mye bedre, rikere og riktigere å produsere enn å kritisere. Så la kreativiteten ta sin rettmessige plass i førersetet. Hvor mange krivetalenter tørker ikke opp og mister troen på grunn av at de hører på den indre kritikeren.

 
Finn de to kildene i ditt indre.

Vær oppmerksom på aktiviteten som kommer fra og formes av venstre og høyre hjernehalvdel, for de er kilder i ditt indre.

Venstre er intellektuell. Høyre er kroppslig og følelsesmessig orienteret.
Venstre definere. Høyre er intuitiv.
Venstre er analytisk. Fra høyre halvdel kommer plutselige innsikter basert på anelser, følelser, bilder og merkelige, magiske mønstre.               
Venstre er abstrakt. Høyre er konkret.
Venstre er tallorientert. Høyre er musisk og fri fra tid.

Osv. osv...

Når du har funnet disse kildene og kan erfare vekslingen mellom dem, kommer form og innhold som av seg selv. Da veksler stoffet mellom polarisering og sammensmelting, dominans og sensualitet, kulde og varme, mørke og lys som i en naturgitt rytme.

Underveis.

Det er deilig når setningene legger seg til rette som tømmerstokker i en elv. Likevel, begynn som på nytt, skriv råtekst underveis, selv om teksten nesten skriver seg selv i hodet og fra fingertuppene dine.

Varier tempo og intensitet. Vær åpen. Ta deg turer i naturen eller på kafe når intensiteten i prosessen er en smerte og pine. For høy intensitet i skrivingen kan overse eller overkjøre viktige smådetaljer, de levendegjørende små pausene og mye sjarm.

Så noe viktig. Avslutt. Avslutt igjen. Har klare avslutninger hele tiden. Da finner du slutten på boken også.

Gjør fysiske øvelser underveis, pust med høyre og venstre nesebor, forbind høyre og venstre side av kroppen, mediter på å flytte  venstre hjernehalvdel  inn i høyre og omvendt, gå på ski,  med eller uten ski, osv. Lek den leken du kan.

Vær i gang, selv om du tar pauser eller situasjonen er slik at du må gjøre noe annet og må la manuset ligge.

Unngå adskillelsens milde fortvilelse. Skriv deg ut av det som kalles skrivesperrer og depresjoner. Før denne energien inn i stoffet ditt.  Det hele, det hele er en prosess. Stol på sansene. Stol på det underbevisste. Stol på gleden. De vil bringe det nytt stoff hele tiden.

Du trenger slett ikke å være flink. Det uflinke er godt. Det er virkelig dyktig gjort. Det flinke er overvurdert. Det er nok av flinke.  De utdannes hele tiden, som speilbilder av forbilder.

Redigeringen, ja det er en helt annen historie.

Dette er en annen prosess. Du må altså forandre deg. Skift til en annen modus. Forhold deg klinisk. Vær kirurg. Skjær og kutt. Ha avstand. Vær i din lesers sted. Rett opp skrivefeil og vask manuset for gjentagelser, snirklerier, innfløkte passasjer og drep dine kjære darlinger...

I denne prosessen kan rådene fra Orwell og Vonnegut være til hjelp.

Lykke til for faen, for det trenger du. Det kan denne fremgangsmåten gi deg.

 

Ailo Gaup

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling