Et sjamansenter? Hvorfor ikke? PDF Skriv ut E-post
Fremtidsvisjonen er et sjamansenter, med plass for å holde forskjellige ritualer og sirkler og for drive kunstnerisk og annen utfoldelse. En dag må vi som mener at dette er en god ide komme sammen og planlegge grundig, for dette mangler. Sjamantemaet er både underkommunisert og underdokumentert her i landet. Les hvorfor denne ideen gjenfødes nettopp nå. Har den livets rett?

Vi får det ikke givende, det er sikkert. Det er vi som må skape det. 

Grunnen til at jeg tar opp dette temaet nå er at Passopp har latt høre fra seg på Debattsonen.

Når det gjelder informasjoner om bøker, forfattere og utgivelsesinfo m.m. har Passopp nesten alltid de informasjonene jeg trenger. Og har han dem ikke, så skaffer han dem. Han har rett så ofte at jeg velger hans versjon fremfor min, der jeg er i tvil. Han er Speisalisten med stor S. Jeg gir 100 kroner til den som oppdager en feil i det han skriver.

Vi har samarbeidet med forskjellige prosjekter før.  Han var konsulent for boka SJAMANSONEN og enda lenger tilbake i tiden hadde vi en plan om et samisk senter, med møterom og kafe og blant annet et bibliotek her i Oslo.

Det førstnevnte samarbeidet fikk jeg mye igjen for, leserne av boka også.

Å realisere det samiske sentret vi så for oss, ble stoppet eller torpedert  mens det ennå var på planleggingsstadiet, og så derfor aldri dagens lys.

Passopp krever presisjon i det som skrives (gjett om jeg vet det) og at man sjekker før man setter noe ned på papiret. Så i den forbindelse er jeg sikker på at han irriterer seg over Davids formulering "religionshistorie og sånt" fra Debattsonen..

For øvrig er tall og og bokstavsitater det eneste stedet der det finnes en facit, resten er drøm og egne vurderinger, det er mytologi spør du meg, alt dette som utgjør denne subjektiv sannhet.

En kapasitet som Passopp har derfor sin plass i helheten.

Han har forresten det største bibliotek jeg vet om, eiet av en enkeltperson.

Er det 30 000 bøker nå? Har du fortsatt oversikten?

Jeg bøyer meg i BOKSTØVET for dine kunnskaper...(eller er det også en mani???)

Jeg mener fortsatt at dette biblioteket ditt en dag burde bli et speisalbibliotek for samiske og sjamanistiske forhold og har dette med i min fremtidsvisjon. Vi fikk det ikke gjennomført sist, men nye sjanser dukker opp, og ideen seiler med inn i drømmen om et sjamansenter.

Fremtidsvisjonen er altså et sjamansenter, med plass for å holde forskjellige samlinger, ritualer og sirkler, drive kunstnerisk utfoldelse med maling, skriving, trommelaging og annet, med plass for et bibliotek og dokumentasjonssenter og hjerterom for individueller møter, rådgivning og veiledning.

En dag må vi som mener at dette er en god ide komme sammen og planlegge grundig, for dette mangler her i landet. Sjamantemaet er både underkommunisert og underdokumentert her i steinrøysa.

For meg er dette det neste skrittet i arbeidet med å reintrodusere det gamle, store kulturfaget her i landet, det som sjamanisme en gang var.

Det må være en oppgaver å utvikle den naturnære spiritualiteten, som bygger på tradsjoner, natur og menneskelige livserfaringer fra det området vi bor i, og ikke bare bekjenne seg til og støtte opp om en religion eller to fra Midtøsten, fra Østen, eller som det er nå i den "alternative bevegelsen", løpe etter en rekke forskjellige "nye" terapformier og åndelige metoder som årevisst kommer hit fra California og alle andre plasser enn den plassen der du selv bor.

 
Ailo Gaup
Kommentarer (2)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling