Fluesopp med syv flekker PDF Skriv ut E-post
I følge en muntlig tradisjon blant reinsdriftssamer i Inari, brukte noaidene å spise fluesopp med syv flekker, skriver den anerkjente finske religionshistorieren T. I. Itkonen i en bok fra 1946. Det er den eneste skriftlige og konkrete referansen jeg har om at samiske noaider spiste fluesopp. Det kan finnes flere. Og hva har julenissen med fluesopp å gjøre? Det kan finnes flere. Har noenandre historie kildehenvisninger å komme med?

Jeg skrudde på Animal Planet her en kveld, kom rett inn i en film om reinsdyr og samer og julenissen. Der spiste et reinsdyr en fluesopp. Så kom det uttalelser om at samiske sjamaner spiste fluesopp. Så fløy reinsdyrene og julenissesjamanen ut over skrenten og ut i himmelrommet.

Javisst sies det at noaidene spiste fluesopp.  Mircea Eliade nevner at noaidene brukte fluesopp. Eliade er jo en kapasitet, men akkurat i dette tilfelle belegger han det ikke med noe henvisninger til at noen har observet dette, heller ingen henvisning til kilder, slik en akademiker bør gjøre det.

Den eneste skriftlige kilde jeg har funnet om det forholdet at noaidene spiste fluesopp, stammer fra den velkjente finske religionshistorikeren  T. I. Itkonens bok:

Heidnische Religion und spa¨tere Aberglaube bei den Finnishen Lappen, Helsinki 1946, side 146.

Her er det han skriver, i min norske oversettelse:

"Det er interessant å legge merke til at i følge en tradisjon blant reindriftssamene i Inari, så brukte samiske noaider å spise fluesopp med syv flekker (dots)".

Dette er hentet ut av en sammenheng der det fortelles at sjamaner fra Sibir hadde den vanen å spise fluesopp for å komme inn i en ekstatisk tilstand.  Sjamanene fra Ob-Ugrian, for eksempel, spise hver av dem tre til syv fluesopper.

Siden ryktet går om at noaidene spiste fluesopp, ville det være interessant å få vite "alt" om sannheten bak ryktet.

Er det noen som vet noe mer om dette? har du noen skriftlige eller muntlige kilder å henvise til, så ville jeg setter pris på å få vite om dette.

...fluesopp med syv flekker...det klinger i alle fall godt, gjør det ikke? Det klinger med en slik poetisk allitrasjon på norsk at det nærmest må være sant... og ikke bare en tilfeldig uttalelse...syv flekker må det være...i alle fall er dette en fantasieggende setning.


Det finnes mye skriftlig materiale om noaider skrevet på russisk. Er det noen der ute som har oversikt over dette materialet og som han noen innspill å komme med i så sammenheng.

Mon tro...og det er vel spørsmålet som flere enn meg stiller seg...mon tro hvordan det smaker? Og virker? Og hvorfor kan det være at de fleste har fått så instendig høre at denne sopper er nærmest dødelig giftig???

Er den ikke det allikevel? Er den soppen bakom Julenissemyten, slik Animal Planet påsto?

For man kan lure på hvordan en slik myte om en i luften flyvende, reinsdyrkjørende gavegivende julenisse har spredd seg så godt om rundt hele jorden...er det ikke?

Noe mer enn rasjonalitet og kommers må ligge i bunnen, for ekteskapet mellom de kreftene hadde ikke kunne føde en slik vakker fortelling/erfaring/drøm/fantasi.

Jeg begynner etter hvert å tro at julenissen egentlig er den indre noaidien i alle som flyr over mytelandets himmel og gir alle den gaven de lengter mest etter, fluesopp eller ei.

Skrell unna kommersen, jesusbarnet og logikken og få deg en ny erfaring neste jul...ho ho.

For den som er interessert i bruken av og kulten rundt fluesopp som sådan, og dette i en global sammenheng, så anbefaler jeg boken av R. Gordon Wasson:

SOMA, Divine mushroom of immortality.
Etno-mytological studies No.1,  
Harcourt Brace Jovanovich, inc..
ISBN 0-15-6838-1


Ailo Gaup
Kommentarer (16)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling