Sjamanens vei PDF Skriv ut E-post

Hva er sjamanisme? 

- Det korte svaret er at sjamanisme er navnet på en samling metoder for kraft og innsikt. De kan ta deg dypt inn i din livsprosess og din selvutfoldelse. Gjennom det kan nye sider ved sansene begynne å fungere og nye talenter kan våkne til live. Du kan også lære å gjøre noe positivt for andre. Bit for bit kan jeg fortelle deg hvordan.

- Kan man altså lære sjamanisme?
- Erfaring viser at man kan lære det. Eller at man må lære det. Det å finne en lærer er et viktig valg. Og om du skal til spørre om ikke dette er en medfødt evne, så er svaret at evnen er medfødt og alle har den. Spørsmålet er bare om du vil utvikle den.

- Det du lærer bort er vel ikke det samme som de gamle sjamanene kunne og praktiserte?
- Jeg tror det stort sett er det samme. Det viktigste er i hvert fall det samme. Det består i bevissthetsforandring, det å åpne opp "dypere" og "høyere" bevissthetslag, som i møter med kraftdyr og himmelkrefter.

- Hvordan kommer man i gang med dette?
- Sjamanveien begynner med bevissthetsforandring. Det kan kalles trommereiser. For å komme i gang med en trommereise, må man først finne hullet eller åpningen. Deretter kan man dra gjennom den berømte "tunnelen gjennom tiden". Det kan være at noen eller noe venter der i "det innvendig befolkede landet", dit sjamanmeditasjonene eller trommereisene kan ta deg.

- Forbløffende utsagn, finnes det et befolket landskap i jordas indre i det hele tatt?
- Dette er en symbolreise, en beskrivelse av myteverdenen. Så får man utforske hva dette symbolet bærer av mening.

- Hva kan vente der inne?
- Det som er på innsiden av verden. Et landskap, dyreliv, noe ekstraordinært. Sjamanreiser er symbolreiser. Et symbol er et mytologisk faktum som ikke kan beskrives mer presist enn på akkurat den måten som symbolet fremstår. Det gjelder bare for oss å se dette symbolet og forstå hva det inneholder. For her får man det man ser.

- Hvordan kom du i gang med sjamanisme?
- Dette skjedde i første halvdel av 80-tallet, en tid da det ikke var så mange sjamaner omkring. Og jeg var på jakt etter en som kunne lære meg kunsten og med det for øyet hadde jeg reist jorda rundt på Nordkalotten. Den jeg fant jeg først Mikkel Gaup, han som ble kalt Mirakel-Mikkel. Han var ord-healer og fjernhealer og lærte meg å hente kraft fra offersteinene på vidda.

Trommereiser lærte jeg fra Ernesto. Han var en etterkommer fra mapuche-indianerne fra Chile og politisk flyktning i Norge. Han fant jeg på Turisthotellet i Kautokeino. Det var i 1985. Vi kom til å snakke om det store mysteriet for meg for tiden, nemlig hvordan trommereiser foregår. Da svarte Ernesto, husker jeg på en lett og liketil måte, at det er ikke noe problem. Han gjorde det hele tiden. Han beskrev hvordan han dro gjennom luften og besøkte sin bestemor i Chile. Så det kunne han lære meg, om det var hva jeg ville.

- Det ville du vel?
- Det var akkurat hva jeg ville. Og han kunne lære meg det om så neste dag, om jeg hadde tromme. På den tiden hadde jeg ikke noen tromme, og å ha sjamntromme i Kautokeino, var heller ikke dagligdags, så jeg hadde heller ingen å gå til for å låne meg en tromme. Han hadde heller ikke tromme med seg, men i Oslo hadde han tromme. Så om jeg kom til Oslo så skulle han tromme for meg.

- Derfor dro du til Oslo?
- Noen måneder etter gikk jeg nedover Karl Johan. Det var høysommer og vrimmelen var tett. Jeg fikk høre sør-amerikansk musikk i gågata. En krets av mennesker hadde samlet seg rundt de som spilte gladmusikken. Og en av musikerne var mannen fra Turisthotellet. Av sted for vi så for å hente den trommen.

- Du hadde reist rundt på Nordkalotten for å lære, så havnet du i Oslo, sammen med en indianer?
-Herlig kulturblanding, ikke sant? Min første trommereise skjedde på et loft i Brugata. Trommen var en djembetromme fra Afrika. Jeg for ned en åpning under en offerstein på Finnmarksvidda. Reisen gikk nedover gjennom en tunnel. Jeg falt gjennom jordskorpen, svevde fritt i himmelrommet på innsiden av verden. Der fikk jeg min første sjamanbelæring, av ørner. Jeg husker det som det var i går. Men man er ikke utlært om man har fått kontakt med et kraftdyr eller en indre lærer. Erfaringen kan like gjerne være begynnelsen på en ny selvinnsikt og ny symbolforståelse.

- Når blir man så utlært?
- Sjamanveien er en vei med mange begynnelser, hele tiden og selv etter år på veien. Men en dag kan man oppdage at man står mellom verdenene, og handler der. En definisjon av sjamanisme er å reise inn mellom verdenene og finne sin oppgaver der.

- For en som hører om slike muligheter for første gang, kan det både høres lokkende og skremmende ut.
- Det er en vei mot kraft og innsikt. Kraften kan være klar, så kan den mørkne til, by på motstand. Kraften har mange farger og rytmer, som sjamanen har mange roller og uttrykk, alt fra å være lærer og ritualleder, mytepoet og kunstner, forteller og helbreder. Og seer. Direkte innsyn. I tillegg kan klovnen dukke opp med sin befriende kraft. Hvem kan holde på sin sorg eller selvgode maske midt i en rullende latter?

- Hva vil det si å stå mellom verdenene?
- Det er å stå i selve livsveven, den energien som alt liv kommer ut av. Du trenger ikke vite mer om sjamanisme enn det. For sjamanen jobber i rommet mellom verdenene.

- Hva slags rom er det snakk om der inne?
- Det indre rommet, som rommet mellom tankene. Eller rommet mellom kroppen og sjelen. Rommet mellom menneskene. Rommet mellom dine røtter og tilværelsens røtter. Rommet mellom naturens elementer. Sjamanen reiser inn mellom verdenene, gjør det som skal gjøres og drar så tilbake igjen.

- Du kalte det også nettopp for metoder for kraft og innsikt?
- Sjamanisme er navnet på de eldste kjente metoder for kraft healing og innsikt som kjennes. Det er naturnære metoder. Vi bruker ofte naturen som speil.

- Hva slags metoder?
- Hente kraft i dyreskikkelse. Hente visdom i skikkelse av vise kvinner og menn, eller bestefedre og bestemødre som det ofte kalles på samisk. Dessuten har vi metoder for å skape balanse i rommet mellom verdenene.

- Hvordan kan man speile seg i naturen?
- Om frisjelen kan inn i et landskap av symboler, kan man legge hauger av problemer og sure myrer av bekymringer bak seg. Det kan gi stor befrielse i å "glemme seg selv" for å forenes med naturen.

- Kan man gjøre noe for andre?
- Ja, først og fremst for andre. For mennesker og dyr. For naturen. Du vil kunne kjenne dette igjen fordi du har det hele inni deg.

- Hvorfor vil noen inn mellom verdenene?
- Noen har den oppgaven.
 

Kommentarer (11)Add Comment
0
Hei
skrevet av Christofer, February 02, 2009
smilies/kiss.gif jeg er 12 år(blir 13 i nov.)og har lyst til og finne min indre kraft og lære dette men vet ikke hvor jeg skal bynne kan noen hjelpe megsmilies/wink.gif
0
Råd från en gammal gosse
skrevet av Ivar Rönnbäck, February 03, 2009
Hej Christofer,

Jag tror det viktigaste du kan göra, bortom alla mystiska vägar med shamanism och annat, är att tänker själv och läser mycket böcker av väldigt olika slag, att du är uppmärksam och lyhörd till alla dina egna känslor, att du i allt vördar sanningen, och att du sist men inte minst - älskar dig själv! Inse att du är perfekt Christofer, att det inte finns något fel på dig. /Guds frid! /Ivar Rönnbäck
0
Jætte tack
skrevet av Christofer, February 03, 2009
Takk før svaret, jag e halvt svenska så jag haiar lite smilies/wink.gif

Noen flere tips?
0
Hej igen Christofer,
skrevet av Ivar Rönnbäck, February 04, 2009
Jag känner att du är så ung ännu, att det bästa för dig just nu där du står i ditt liv, är bara att leva och lära och njuta och göra kul saker i livet. Jag tycker inte du skall kämpa med frågan om du vill bli shaman ännu, utan låt detta vara till du blir äldre. En verklig shaman är också en person med sitt sunda förnuft i behåll och en bra och naturlig förståelse för sina egna känslor, och som vet massa saker om livet för att han eller hon tänkt så självständigt och fritt och varit så nyfiken och kunskapssökande. Och du kommer att finna inre styrka bara genom dessa enkla saker, att du bildar dig och lever på och lär och är sann mot dina egna känslor, ditt eget hjärta. Och så, som jag sa förra gången, genom att du bejakar dig själv och den du är. Så, låt shamanismen vara för framtiden, och försök ha lite kul i livet istället.

Lycka till!

/Ivar Rönnbäck
0
Instämmer
skrevet av Borre, February 07, 2009
Jag tycker också att det är bra om du blir lite äldre, innan du går djupare in och utforskar shamanism, eller går djupare in i andra livsfilosofier också, för den delen. I tonåren ör det viktigt att ha kul och "leka" på tonåringars måten.

Om du ändå känner att du måste lära mer nu, bör du inte experimentera själv, utan försöka få hjälp av någon vuxen, som kan guida dig och peka på vilken nivå som är sund, när man är 13 år. DET är mycket viktigt, då var sak har sin tid.
Ha det gott :-)
0
?
skrevet av Christofer, February 09, 2009
Jamen jag vill liksom bara åka på en sjamanresa og hitta mitt jur nogra gånger och kunne heala inte ha det som FAST JOBB
0
Till en ung man
skrevet av Ivar Rönnbäck, February 09, 2009
Det funkar inte så Christofer, och det är mycket svårare än du tror; shamanens väg är svårare än du tror. Jag ber dig, som en vän till en annan vän, släpp hela saken till du blir äldre och har mer livserfarenhet. Du ödlsar bara bort din tid och energi på detta, och missar så mycket annat kul i livet som du kan göra. Utveckla några andra intressen istället som är mer lättillgängliga och som du får ut mycket glädje av. Det jag skriver till dig nu är mitt sista svar till dig och jag hoppas att du kan slå dig till ro med dessa ord.

Allt gott till dig!

/Ivar Rönnbäck
0
...
skrevet av Liljee ~, February 10, 2009
Nuvel.. smilies/wink.gif det var da voldsomt til advarseler her da..
Sjamanens vei kan godt begynne med lek, og kan passe til alle aldere, tenker jeg.

Søk ut (og inn) i naturen, kjenn etter om du får kontakt med dyr, fugler, trær. Om du kan snakke med dem. Dans, mal, skriv, spill, syng og se om du finner ditt eget uttrykk, din egen stemme. Det uttrykket som ligger bortenfor det som er "pent" eller tillært. Lek deg fram til du kjenner det. Der ligger din indre kraft.
0
Stå på Christoffer!
skrevet av Tragopan, February 10, 2009
Jeg dro på min første trommereise, en guidet tur, når jeg var 15. Det var spennende, og en av mange ungdommelige erfaringer om naturmystikk, paganisme, ritualer, dans, fest og andre ting som som har ledet meg her jeg står nå.
Shamantromme-cder får du kjøpt på nettet, det er litt billigere enn å kjøpe en hel tromme. Ingen grunn til å ikke begynne å erfare ting alt nå, men som de andre sier; ikke begrens deg. Leken, festen, dansen og livslysten er det som hører ungdommen til, og det lar seg fint kombinere med shamanistiske opplevelser. Les noen håndbøker og sett igang. Lykke til på ferden.
  • Rapporter
  • Skriv kommentar
    mindre tekstfelt | større tekstfelt

    security code
    Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


    busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling