Utforsk søramerikansk sjamanisme i Peru 15.09-01.10.06 PDF Skriv ut E-post
Sjamansonen arrangerer en reise til Peru for å få en smakebit av hva søramerikanske sjamantradisjoner kan lære oss i Norden.Turen er ment som et møte med de to store sjamantradisjonene i Sør-Amerika, nemlig den andinske og den amazoniske tradisjonen. Begge er basert på en intim kontakt med naturen og de levende vesenene og åndene som er en del av den.
Vi kommer til å oppleve både jungel og fjell og møte lærere i mange former. I Iquitos holder Don Pedro Guerra Gonzales 3 rensende seremonier med oss langt inne i skogen ved Amazonas bredder, og i fjellene blir det et møte med Inkarikets gamle hovedstad, Cuzco og den hellige dalen blant de mektige fjellene innenfor. Her utforsker vi Inkaenes kultur og gjør en seremoni med lokale sjamaner.

Vi reiser først til Iquitos, verdens største by uten veiforbindelse, etter en overnatting i Lima. Den ligger ved bredden av Amazonas, omgitt av dampende jungler. Iquitos ble bygget under gummi-boomen og har nå rundt 400,000 inbyggere, hovedsakelig såkalte mestizos, folk av blandet indiansk-europeisk avstamning. I skogen rundt lever fremdeles flere forskjellige stammer av den amazoniske urbefolkningen. De lokale sjamaniske tradisjonene har i Iquitos og områdene rundt utviklet seg videre i møtet med europeisk kultur, religion og samfunnsorganisering. En ny type sjamaner oppsto i dette møtet, de såkalte vegetalistas, plantesjamaner eller vegetalister, som i likhet med de indianske urinnvånerne helbreder ved hjelp av galdresanger, icaros, og jungelens medisinplanter. Språket og innholdet i galdresangene og seremoniene er derimot forskjellige fra de lokale stammenes.

Don Pedro Guerra Gonzalez er en sjaman i denne tradisjonen. Hans leir ligger i skogen langs Amazonas-elva noen mil med båt fra Iquitos. Der vil vi tilbringe 8 dager. Etter en dag med akklimatisering og hvile, så vil vi gjøre tre rensende seremonier med tobakk, ayahuasca og andre planter Don Pedro vil introdusere oss for. Den siste dagen besøker vi medisinmarkedet i Iquitos og Amazonas ”Venezia”, den flytende slummen kalt Belen.

I den amazoniske tradisjonen står kontakten med plantelærere og kraftdyr sentralt. Det er skogens og elvenes visdom og medisin som sjamanene der benytter seg av. Jord- og vannelementene og de levende vesenene og åndene som lever der er fokuset for sjamanene.
Universelt utbredt i hele Amazonas er bruken av tobakk. En plante som også er viktig i den andinske tradisjonen. Nesten like utbredt er bruken av ayahuasca (Banisteropsis caapi), også kjent som capi eller yage. Denne planten blir kokt alene eller sammen med andre planter til et brygg som også blir kalt ayahuasca. Dette brygget er ofte ansett som et særdeles viktig redskap for å oppnå renselse, helbredelse, kraft og visdom. Jaguaren og den store kvelerslangen, anaconda, er to kraftdyr som alle sjamaner i Amazonas er i kontakt med, og er vi heldige får vi møte dem også.

Så flyr vi via Lima til Inkaenes gamle hovedstad som heter Cuzco og tilbringer de siste 6 dagene i dette området. Cuzco er fremdeles i dag en særdeles levende by, full av gamle Inka-ruiner og bygg fra kolonitiden. Hit kommer det tusentalls turister og pilegrimer hvert år for å få et innsyn i Inka-riket og den andinske kulturen og visdomstradisjonene. Byen var opprinnelig bygd i form av en jaguar, som også i Andes er et av de viktigste kraftdyrene, sammen med bl.a. kondoren, kolibrien og slangen. Vi kommer til å besøke flere Inka-ruiner rundt Cuzco og Sacred Valley, bl.a. Sacsayhuaman, Pisac og Ollantaytambo. Vi kommer også til å delta i en tradisjonell seremoni, sannsynligvis ved månetemplet utenfor Cuzco, men dette er ikke helt avgjort ennå.

I Andes er fjellene, apu, levende, hellige og særdeles kraftfulle. Så kraftfulle at inkaene ofret mennesker til dem for å oppnå deres gunst og samarbeidsvilje. I store deler av Andes tales fremdeles Quechua-språket som også var Inka-rikets språk, og ofte sporer de lokale sjamantradisjonene sine røtter tilbake til Inka-tiden, selv om de allerede eksisterte i årtusener før det. I de andinske tradisjonene er i større grad alle elementene i fokus enn i Amazonas. Pachamama, Moder Jord, er jordens og vannenes opphav og beskytter, men oppmerksomheten blir oftere rettet oppover mot solen, månen, stjernene og andre himmelske krefter og lærere. I Andes er også plantene viktige i urbefolkningens seremonier og medisin, særlig tobakk og Mama Coca, coca-planten, hvis blader kan tygges eller brygges te av. Den gir styrke og spådommer om framtiden. Mange steder brukes også San Pedro eller Achuma-kaktusen. En stor kaktusplante som ofte blir sammenlignet med peyote i sin virkning. Vi vil forhåpentligvis lære å kjenne disse energiene nærmere i løpet av tiden i Andes.

Det blir også tid til litt shopping i Cuzcos mange markeder og butikker mens vi akklimatiserer oss til høyden.

Hjemreisen blir fra Cuzco via Lima 30.09, slik at vi er hjemme søndag 01.10.

Turen kommer til å koste rundt 22.000 kroner inkludert flybilletter, lokal transport, seremonier og overnattinger. Vi får mat i Don Pedros leir, men ellers må deltagerne betale måltidene selv. Ekstra utflukter i Iquitos betales også av deltagerne.
Vi trenger 10 påmeldte for at turen skal bli noe av. Blir det færre påmeldte kan vi forsøke å ordne et alternativt opplegg med to uker i Amazonas.

Bindende påmelding innen 30.06. Et depositum på 15 000 kroner for å dekke flybilletter og hoteller må innbetales innen 07.07.

Detaljert program fås ved henvendelse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen .

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling