Mytologi nå PDF Skriv ut E-post

-Hva er mytologi nå, etter din mening?
-Det man forteller etter en trommereise er mytologi. Det er mytologi av i dag, ikke greske mytologi eller norrøn mytologi eller samisk mytologi. Det kommer ut av mytologisinnet nå, rommer erfaringer av andre dimensjoner og fantastiske forhold, muntlig lagt fram for andre, og i en rituell setting.

-Hvordan er mytologi av i dag forskjellig fra mytologi fra gammel tid?
-Fordi den er direkte opplevd av mytepoeten og fordi den opplevelsen har en umiddelbar medskaperkraft i seg. Mytologi fra gamle dager er redusert til akademiske øvelser, dessverre. Ut over små sirkler angår det få folk. Kraften holder på å bli borte. For den som vil oppleve mytetiden selv, kan mye av dette arkaiske materialet virke utgått på dato. Men det trenger ikke å være sånn, for materialet kan også vekkes til live.

-Hvordan det?
-De gamle myter er også veivisere. Jeg vet at de igjen kan bli levende veivisere, om de undersøkes i en sjamansetting og på en rituell måte. Jeg tror at en del teoretikere ville bli forbløffet over resultatet om de var med på å behandle mytematerialet i en slik sammenheng.

-Hvordan kan man gjenoppleve f. eks. de samiske bjørnemytene og bjørneritualene?
-Først og fremst ved opplevelsen av bjørnen som kraftdyr. Egenopplevelsen rommer også medskaperkraften, den som tar andre med inn mellom verdenen. For det er der mytene foregår.

-Kan det gamle samiske bjørneritualet vekkes til live slik det en gang var?
-Nei, det kan ikke og bør ikke gjøres i dag. Ikke slik det ble gjort den gangen da stammen og bjørnen levde sammen i naturen, på samme territorium og da våpnene var pil og bue og spyd. Vi må finne egne ritualer, basert på egne myter. Mytene er ritualenes ideologi. Ritualene er mytenes handlinger. Alt er en måte for mennesket å omgås kraften på. Vi må finne vår vei til kraften og behandle den på vår måte.

-Hva inneholder dagens bjørnemyte?
-Dra inn mellom verdene og se for deg selv, skap din egen bjørnemyte.

-Kan reisen til andre kraftdyr også gi materiale til myter?
-Reisen mellom verdenene, om den går til kraftdyr eller til veivisere blir mytologi når historien fortelles for andre.


Kommentarer (3)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling