Sjamansonen tar til vettet PDF Skriv ut E-post
Vi gir vår hele og fulle tilslutning til de klare innleggene om opphavsretten som er skrevet av Passopp og Tilda og takker for påpekningene.

Vi tar selvkritikk og kommer til å følge disse retningslinjene fremover:

Om du legger ut en betydelig del av andres åndsverk på Forumet, få med fulle kildehenvisninger.

Ikke bare lim inn hele artikler utenfra, gi heller et sammendrag, og en begrunnelse for hvorfor dette bør leses, og kom så med linken.

Sjamansonen går fullt inn for å beskytte opphavsretten til nettstedets bidragsytere og for innlegg som hentes utenfra.

Her følger et utvalg av argumenter fra de to bidragsyterne, som vi støtter oss på:

- I tillegg til opphavsrett og normal folkeskikk når man siterer andres materiale kommer det at det er meget verdifullt for leserens vurdering av gehalten i et skriftlig materiale å vite hvor det kommer fra og hvilken sammenheng det opprinnelig er publisert i. Det er i det hele tatt svært mange gode grunner —  i tillegg til de rent juridiske — for å ha med forfatter og kildeangivelse, skriver Passopp på Forumet.

-  Av og til har jeg prøvd å si ifra, men det er nesten heldagsjobb å holde på med slikt, skriver han som selv kaller seg nattbibliotekar.

-  MEN en annen ting er at jeg mener sterkt at det å lime inn hele artikler utenfra — selv med kilde oppgitt — men uten noen som helst foranledning, eller forklaring, eller grunngiving, eller innledning — det utgjør ofte en forsøpling, en forkludring og en støykilde i en samtale mellom mennesker i et forum.

Når jeg derimot har en god forklaring på hvorfor noen oppfordrer andre til å lese en artikkel, og oppgir link til det mest mulig opprinnelige nettstedet artikkelen er publisert i, da klikker jeg meg dit og kan bruke lang tid både på artikkelen og sammenhengen den står i, sier han.

- Det er lite morsomt for sjaman.com at den står fram som en webside som flagrer med sin likegyldighet for andres rettigheter, skriver Tilda.

- Dette er ingen bagatell.  ’Kopirett’ taler klart: denne forfatter og organisasjon ønsker ikke å finne artikkelteksten lagt ut på nettet uten å bli spurt og selv sjekke at artikkelen står hel og beskyttet.

Det er misforstått hvis folk tviholder på at hensynet til andres verk betyr uhørt avkortning av ”internetts anarkistiske rett til bruk, uten heftelser og hensyn”.  Det krever lite å være varsom med rettighetene til ”sin bror”, sier Tilda.

Sjamansonen anser disse rådene som rettledende fremover.

Ailo Gaup

Se debatten på Forumet: http://sjaman.com/index.php?option=com_smf&Itemid=109&?topic=1442.msg51844;topicseen#new

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling