En vandrer i to verdener PDF Skriv ut E-post

-Jeg har hørt at sjamaner kalles "sårede healere".
-Ja, det er rett, om det forstås rett. Noen steder kalles også sjamanene for "Honorable Men of First Degree". Det er en definisjon fra australias urbefolkning. En samisk sjaman, eller en noaide, er "en vandrer i to verdener", en som befinner seg i denne ordinære verden og i det lysende sjelelandet på samme tid, en som vandrer med lys i mørket, på en lysende sti mot det høye. Min definisjon på en sjaman er en person som vandrer "inn mellom verdenene".

-Kan du si mer om det lysende sjelelandet?
-Det kalles Saivo-landet i samisk mytologi. Saivo kan beskrives som et innvendig befolket landskap, et selv-lysende sjeleland, der man kan treffe kraftdyr og veiledere, som kan vise en livsveien videre. Trommereisen er bindeleddet til denne erfaringen.

-Det høres ut som å gå i trance?
-Nei, snarere som å våkne. Det ordinære livet er en trance, med sine traurige rutiner, automatiske reflekser og fortumlede tanker.

-Mener du at den verden vi oppfatter som virkelig, er uvirkelig, og det lysende landet kun er virkelig?
-Uvirkelig betyr ikke at den verden vi ser omkring oss ikke eksisterer, men at det vi oppfatter kan bli forvridd og forvrengt i vår vanlige bevissthet. Kun når man er befridd fra dette som fordreier sanseinntrykkene, kan man se omgivelsene og medmenneskene og en selv som det er.

-Hvordan kan nye evner våkne i en på sjamanveien?
-Det skjer når man går fra "såret" til å bli "healer". Det er et skifte fra det å trenge, til det å kunne gi, fra det å være forvirret til det å vite. Dette skiftet kommer før eller seinere for de fleste.

-Hva foregår i det øyeblikket da skiftet finner sted?
-Man har fått energi nok for seg selv. Og med energien våkner de nye evnene. Det er som om de bare har ligget og ventet på dette øyeblikket som frø ligger og venter på våren. Jeg husker Dalai Lama en gang kommenterte spørsmålet om healing slik: First, compassion for oneself, then compassion for others. Så alt forvandlingsarbeid starter med en-selv. Starter med å åpne opp, fortsetter med fleksibilitet og en ledig mental holdning.

-Hvilke nye evner kan våkne?
-Man kan finne en poetisk åre, eller en kunstnerisk nerve. Man kan automatisk se hva andre trenger, fordi man er nådd inn mellom verdenene. Man kan heale, man kan få sangens gave, man kan bli en danser for fred. Dette kan samle seg i en annen stor ferdighet: Klovnens kunst. Den som får latteren frem. Den som kan leke. Den som kan befri folk fra selvhøytideligheten. Kanskje ditt kraftdyr er både en klovn og kunstner.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling