Forelskelsen PDF Skriv ut E-post
Har forelskelse noe med det åndelige å gjøre? Javisst, for det er ikke slik at det åndelige er der oppe og det andre "gøyale" er et annet sted,  f. eks. der nede.

Forelskelse er en kraft som drar oss mot en annen person. Den trekker oss ut av oss selv, mot et annet menneske. På samme måte kan forelskelsen i livet og verden forbinde oss med noe utenfor oss selv.

Interesse og forelskelse er som en hengebru å gå over mot et annet menneske, eller mot en annen tilstand.

I den åndelige sammenhengen trenger vi alle en bru å gå over. Om man finner den ved et av de avgjørende lykketreffene i livet, om man vandrer ut på den og om bruen bærer, kan man nå inn i en annen tilstand.

I begge formene for forelskels kan bruen føre en til selve engelen... 

Er det ikke forelskelse som får blomsten til å strekke seg mot solen?  På samme måte kan forelskelsens kraft dra oss mot vår sol. Forelskelsen vekker uante krefter og følelser, gjør livetlevende, men også også småskummelt,  ens lengsel får en retning, et mål, og om forelskensen blir gjengeldt så tar en ny livsfase til.

Alle oppsøker forelskelsen. Alle ønsker nytelsen. Alle ønsker å kjenne at blodet bruser. Den som ikke åpner seg for denne siden av livet, blir som en plante som ikke får vann og ikke har sollys å vokse mot.

Hvor mye god menneskelig galskap har ikke skjedd i forelskelsens heftige ånd?  Hvor mye glød og lyst skaper det ikke? 

Selv den mest lukkede egoist kan ha en historie bak seg, da forelskelsen åpnet vedkommende for verden. Kanskje kjøpte han roser? Kanskje danset han gatelangs? Kanskje pyntet hun seg på en myk måte? Men så skjedde bryllupet. Deretter kom hverdagen. Hverdagssinnet har den evneen at den omskaper alt til hverdag. 

Er det ikke så at gråheten lett senker seg over hverdagens solnedgang og  plikten legger seg over den hemmelige hagen?

For den var forelsken og åpen, og bli sviktet, kan det skje at hjertedøren går i baklås. Brent barn skyr ild og så lukker man seg lett inne, stenger andre ute og pleier sine brannsår. Hvor lenge? En måned? Ett år? Kanskje lenger? Kanskje livet ut?

Hva har så forelskelse med det åndelige å gjøre, og det åndelige som en vei som kan ta en fra hverdagen til Den andre siden?

 
Når man har vært berørt av forelskelsen og nytelsen, så er det godt å skaffe seg tid til å virkelig å undersøke det man har erfart. Det består i å nyte etterklangen. I fred og ro, som i sin meditasjon samler man erfaringene sammen, la dem synge i kropp og sinn til de toner ut. Da kan man fange essensen av det som skjedde og i full frihet. Så i stedet for å gå sette utfor fossesfallet igjen og igjen, søker man bearbeidelse og foredling av følelsene.

Foredlingen skjer ikke i fossens brus og forelskelsens hete glede. Den må skje i stillheten etterpå, da livets elv flyter mektig, rolig og dyp gjennom sansene.

Det er lett å bli overveldet av forelskelsens intense opplevelser. Men da går man glipp av de stille øyeblikkene. Der er da man kan erfare etterklangen fra sjeledypet.

Slik kan forelskelse bli en drivkraft på den åndelige veien, der man søker å foredle sansene og å øke inntrykksvarheten. Gjennom slik utvikling skapes grunnlaget for den inntrykksvarheten som trenges for å nå inn i en dialogen med livet selv, en utvikling som tar en inn på den åndelige veien.

Den som vil eller prøver å leve som som tenåring livet igjennom går lett glipp av dette.

Det første trinnet på sjamanens vei er en særegen stillhet.

Det andre er en stille dialog.

Vi er i dialog hele tiden.

Det foregår hele tiden en dialog omkring oss og i oss. Det er ikke ett sted i universet som ikke inviterer til samtale og dialog.

Der tanken slutter kan man gå inn i en dialog på en indre måte.

Når man kan pleie den med forelskelse og interesse, da er man på den åndelige veien.

Forelskelsen er en drivfraft også i denner sammenhengen. Det kan rettes mot sitt ideal, mot sin lærer, mot Den store ånd, for å holde hjertet åpent. Uten åpent hjerte kan man ikke forbinde seg med den andre eller det andre.

Ingen som er forskanset i det egoslottet som heter Meg og Mitt kommer til himmelen.

 

Ailo Gaup 

 


  

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling