Likbaal ved elven PDF Skriv ut E-post
(Kathmandu) Vi vandrer i en gate i Kathmandu, mellom biler, motorsykler, kuer og en strom av fastboende. Naa skal vi Pashupati, den storste helligdommen for hinduer i Nepal.

Helligdommen ligger paa en hoyde naer Kathmandu og ved bredden av en elv som gaar gjennom byen, en av de mange sideelvene til Ganges.

Vi kommer inn en av de mange portene til dette store tempelomraadet. Hele hoyden er dekket av templer og hinduistiske bygg og symboler. Her dyrkes Shiva. Den kartakteristiske tripoden er paa alle tak.  Blant annet har Mor Theresa fatt bygget et hvilehjem for gamle, foreldrelose mennesker her. Det igger ved siden av inngangen til det helligste. Dit inn kommer ikke vi.

Paa vandringen kommer vi ned til elvebredden. Der stiger royk opp fra flere baal. Det er likbaal. Her foregaar likbrenning nedover langs elven.  OVenfor oss, paa en bru stimer mennesker sammen. Vi trekkes ogsaa dit. Der er en ny seremoni nettopp startet. Dtte omraadet ved elven er forbeholt de "kondisjonerte", blant annet har de kongelige en egen seremoniplass her.

Vi finner oss en plass paa terasser paa andre siden av den 15 meter brede elven. Der setter vi oss ned sammen med mange andre tilskuere  til dette ritualet ved livets avslutning.

Kisten baeres paa plass paa en murt katafalk. Slektningene samles rundt kisten. De er kledd i hvitt. Kisten ser stor og straselig ut. Dette er en mann fra de hoyere sosiale lagene som skal brennes.

Saa gaar to menn fra begravelseskasten i gang med sitt arbeid. Kistelokket brekkes opp. Det kastes i elven. Innenfor er en forsegling i ett eller annet metall, som klippes oppog brettes til side. Liket loftes opp, svopt i hvitt. Det legges paa en stein helt nede ved elvebredden. Saa skjer dette. Kisten ekspederes ut i elva, flyter nedover sosn en kano.

Saa skjer dette. En ung gutt, kanskje 10 aar gammel stuper uti, legger paa svom, tar igjen denne kisten og klaatrer oppi. Saa padler han vekk. Det er visst som det skal vaere. En annen aung gutt sitter igjen paa steintrappa. Han tar til aa bade, mens den dode kroppen stelles og vaskes og dekkes av nye kleder. Likkledet kastes ogsaa i elva og flyter nedover, sammen med blomster.

Her i Nepal foregaar begravelsen ganske raskt etter at doden er inntraatt. Det boer gaa faerrest mulig timer etter dodsoyeblikket.

Denne nyvaskede og velsignede kroppen blir dekket av nye kleder. Den dode faar hellig elvevann i munnen. Deretter kommer en seremoni som jeg ikke kjenner til, men ser paa like fullt. Blomsterkranser legges paa den dode, fargepulvert drysses over kroppen, mantraer synges og sorgarbeid foregaar. Det maa vaere enken som tar farvel. Da blir jeg var et geledd soldater bak meg. De spiller opp militaere sorgemarsjr og presenterer gevaer. Saa blir liket baaret i prosesjon til baalet, klart til aa brennes.

Mens dette skjer ser jeg sjelen henge over kroppen, sjelefjeset ser paa det ritualet som foregaar og smiler.. Den eldste sonnen gaar rundt kisten, tenner ilden. IIdet flammene vokser, tar sjelen av, den stiger hoyere og hoyere opp, saa tar den av og forsvinner som en strek inn i det hoye.

Det saa ut til aa vaere en "vellykket eller lykikelig" dod,

Mens dette har foregatt, er en ny kiste3 baaret inn, den aapnes og ut loftes en ny dod. Dette ser ut til aa vaere en ung mann, likleedene er ikke hvite, men ser ut til aa vaere boldige. Jeg faar et stikk i magen. Jg kjenner en kvalme komme mens denne unge mannen gjoers klar til siste reis. Ogsaa denne kisten kastes i elva. En ny unggutt fanger kisten mens den flyter forbi, han setter seg oppi og  padler avsted.

ag

 

 

 

 

 

 

Du ka soke opp dette tempelet paa internett, omed omtale og bilder.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling