Lhasa, Kina, Bush og DL PDF Skriv ut E-post
(Lhasa) Mens Bush mottar Dalai Lama og Kinas utenriksminister raser, er stemningen spent men rolig rundt Tibets sentrale helligdom, Jokangtempelet i Lhasa. Stotten til DL er stor paa "hjemmebane", men politiet folger med.

Ryktene har surret i Lhasa de siste dagene, om demonstrasjoner og uro i kjolevannet rundt det at DL faar sin kongressmedalje i USA.  Politiet er mer synlig  i Lhasa sentrum i dag enn for. Alt er rolig rundt tempelet, der politiet ogsaa finnes i stort antall.

Men tilstromningen av troende buddhister er enorm, fra tidlig morgen av. Det var ko rundt tempelet fra for klokken 5 denne morgen.  Mange i koen er i sine nasjonale drakter. De synger mantraer og svinger boennehjul. Her er munker og legfolk, gamle og unge, og ikke minst et stort innslag av familier med smaa barn. Fromhet lyser av dem. Fromhet vises i de rommene der statuene av helgener og  helter staar, der koen snirkler seg rundt de sentrale rommene der munkene har sine samlingssteder for bonner og tilbedelse. Denne dagen er det ekstra sterkt aa se DLs trone, tom. , Plassen er trang i de mange smaa smaa kapellene til minne om helgnene. Ser smorysene brenner over alt.

Utenfor tempeldorene gjoer menn og kvinner prostrasjsoner til kraften i tempelet, som sies aa vaere bygd paa en innsjo og det ved hjelp av magisk gull. Templet ble foerst paabegynt paa 600-tallet, er paabygd og ombygd mange ganger til det det er i dag, Tibets ledende helligdom og et av verdens store religiose sentre.

Royken fra offerbaalene driver tett over Jokang-plassen, og opp mot de gulbelagte takene og symbolene, som Dharmahjuletl

 og raadyrene, det symbolet som finnes over saa mange buddhistiske helligdommer.

Hele dagen gaar buddhister og turister rundt tempelet, oimgitt av salgsboder under teltene og butikker, de fleste med navn baade paa tibetansk og engelsk. Den hellige vandringsveien er ogsaa en handlegater, her som rundt stupaen i Kathmandu, og som Petersplassen.

Men denne dagen har politiet har rigget seg opp bord og stoler midt i loypa for alle pilgrimmene. Ved bordene sitter uniformerte menn, ogsaa menn i sivilt. Der har de oversikten, vokter folkestimen mens de drikker kaffe og prater og gir beskjeder i sitt sambandsutstyr. Politibiler er parkert paa Jokang-plassen, ja selv inne paa tempelomraadet er det politibiler aa se.

Under natten til denne dagen var stemningen forunderlig rolig og urolig paa samme tid. Det var mange uniformerte i gatene. Biler med blaalys suste opp og ned. Arrestasjoner foregikk, hvem vet av hvilken grunn. Jeg saa lopende mennesker forfulgt av politi med koller. Men saa ble alt stille. Alt er under kontroll, ser det ut som.

Stemningen er merkelig for en utlending her i Lhasa disse dager, og sarlig rundt helligdommen Jokang midt i byen..  Fromhet og fremmedhet paa en gang.  Aa se motet mellom de uniformerte og menneskmassen  gir et  forunderlig inntrykk.  Dette er buddhisme. Det er politikk. Dette er Tibet. Og helt sikkert ogsaa Kina.

 

ag

 

aag

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling