Støtt navajoene PDF Skriv ut E-post
Den 11. desember innledes en ny rettsrunde om å utvide et skianlegg på San Fransisco Peaks i Arizona, et av navajoenes hellige fjell. Nå ber navajoene om  støtte. Bli med i en bønnesirkel på denne dagen.

Presidenten i Navajo Nation Joe Shirley Jr och navajorådets talman Lawrence Morgan har utlyst den 11 december som en nationell och internationell bönedag för att skydda San Fransisco Peaks i Arizona från fortsatt exploatering.
 
San Fransisco Peaks (Doko’oosliid på navajo) är ett av de fyra heliga berg som ramar in navajos hemland Diné Bikeyah. Också 12 andra urbefolkningar i sydvästra USA betraktar San Fransisco Peaks som heliga berg, t ex hopi och apache.
 
På ett av bergen ovanför staden Flagstaff finns sedan 1930-talet en alpin skidanläggning – Snowbowl - som har sökt tillstånd att utvidga nedfarterna, bygga ut liftsystemet och tillverka konstsnö med renat avloppsvatten från Flagstaff som råvara. Detta är något som urfolken betrakar som ett vanhelgande av en helig plats.
 
San Fransisco Peaks betraktas i USA som federalt land och ansökan från Snowbowl beviljades först av US Forest Service.

Navajo och flera andra urbefolkningar överklagade till domstol och fick rätt. I januari 2006 förklarade en domstol att en utbyggnad av Snowbowl skulle innebära en kränkning av urbefolkningarnas religiösa rättigheter. Ägarna till Snowbowl och US Forest Service har sedan i sin tur överklagat domen till högre instans och den 11 december inleds förhandlingarna i en appellationsdomstol i Pasadena i Kalifornien.
 
Organisationen Save the Peaks Coalition ska denna dag genomföra en bilkaravan till Pasadena och även hålla en vaka för The Peaks i Flagstaff. Runt om i Navajo Nation och andra reservat kommer olika ceremonier och böner att genomföras.
 
Nu får du chansen att delta i denna världsomspännande bön för San Fransisco Peaks. Bönen är tidsbestämd till klockan 15 lokal tid den 11 december – det är klockan 23 svensk tid. Utforma din bön efter eget huvud för att stärka bergens försvarare, skydda bergen och hjälpa domaren att fatta ett klokt beslut.
 
- Navajo Nation behöver ert stöd, säger talman Lawrence Morgan. Vi ska stå sida vid sida som ponderosatallarna på Doko’oosliid i gemensam bön för att låta alla veta att det är vår rätt att skydda våra heliga områden. Våra böner kommer att höras när vi förenar oss i våra fortsatta ansträngningar för att skydda Moder Jord.
 
Med vänliga hälsningar
jörgen i eriksson
www.norrshaman.net <http://www.norrshaman.net>

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling