Juletreet har "hukommelse" PDF Skriv ut E-post
- Hver gran husker fra den er frø til den ender på sagbenken, forteller Ola Gram Dæhlen ved Biri Planteskole. Også ditt juletre har noe som ligner hukommelse, der det står og glitrer og langsomt visner i juletrefoten.

Forskere her i landet har altså påvist at grantrær har en egenskap som ligner hukommelse. Det kan huske hvor varmt det var da de som frø ble dannet i hunnblomsten, og de kan gi kunnskaper videre til frø-avkommet.

Trærne mister aldri denne egenskapen, og fornemmelsen for varme og kulde hjelper granen til å justere hvile og vekst. Hvert tre er også forskjellig fra de andre trærne på grunn av dette.

Det er noe å tenke på der du går rundt det grønne, glitrende treet og tror at en liten granbusk er bare en enkel granbusk og det er alt om den saken... 

-Granene er som vin. De kan være forskjellige fra år til år, sier Svein Kristiansen, som er daglig leder for Biri Planteskole. Dette forteller han i en samtale med NRK.

Granens hukommelse bidrar til at den kan justere enkelte egenskaper ved avkommet, altså de nye frøene, så de blir bedre tilpasset klimaet.

"Det har vært forsket siste halve århundre i hvordan trær kommuniserer med hverandre. Kanskje skjer det ved w-bølger eller via kjemikalier e.l. Angripes ett tre i en lund av et skadedyr eller skadeplante, begynner straks trær av samme treslag å skille ut rette type antistoffer. Med måleutstyr kan man se at et tre skriker når det hugges", skrivet Thilda i et innlegg på forumet.

I Afrika har man funnet ut at om en giraff tar til å ete et tre i en lund, da sender det treet en melding til de andre, så at de tar til å utsondre smaksmolekylder som giraffen ikke kan utstå. Resultatet kan være at de sultne giraffene lar de andre trærne få stå i fred.

Så trær har ikke bare noe som minner om hukommelse, de har også forsvarsreaksjoner.

Vi pleier å si at trær er rotfaste. Men det finnes vandrende trær, på havbunnen.

 

Ailo.

 

Se tråden på forumet: http://sjaman.com/index.php?option=com_smf&Itemid=112&?topic=7360.msg70428;topicseen#new 

 

Kommentarer (2)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling