Hvite løver PDF Skriv ut E-post
Vanskeligere å få øye på enn den afrikanske leoparden, sjeldnere enn den legendariske snøleoparden fra Himalaya og så hvit i pelsen som isbjørnen på Svalbard! Nå er hvite løveunger igjen født i Afrika.

Etter nesten 16 års teknisk utryddelse i det fri, er 3 snøhvite løveunger kommet til verden i sitt naturlige område i Timbavati, nær Krügerparken i Sør-Afrika.

Hele historien får du fortalt i Norge av Global White Lion Protection Trust grunnlegger Linda Tucker på åpent arrangement og informasjonsmøte på Oslo Kongressenter, Folkets hus i Youngs gate 11,  onsdag 8. oktober kl. 17, og på Unity-sentret kl. 19 samme kveld. Begge møtene er åpne for publikum.

De tre løveungene representerer en helt ny arvelinje som er født i sitt naturlige område. Betydningen av dette kan være enorm for den sjeldne arten.

I dag er det estimert 300 gjenlevende individer verden over – i fangenskap.

Stammefolkene i Afrika betrakter de hvite løvene som det helligste dyret på det afrikanske kontinent. Men disse sjeldne dyrene er blitt gradvis utryddet i vill tilstand av trofè jegere siden 1970 tallet, derfor har de inntil nå ikke vært å se i vill tilstand i sitt naturlige område. Det betales fremdeles astronomiske summer for å skyte dem for moro skyld. Dette kalles ”canned hunting”, da oppdrettere setter ut dyr i avgrensete områder og deretter inviterer jegere til ”jakt” mot klekkelige vederlag.  Ofte er disse dyrene preget på mennesker slik at de ikke er naturlig ville og derfor ikke gjemmer seg. Ingen lov beskytter løvene mot dette i dag.

Global White Lion Protection Trust (WLT) har i flere år arbeidet med et utfordrende reintroduksjonsprogram for å få de hvite løvene tilbake til deres naturlige område – i det fri. Nå kan WLT vise til ekstraordinære resultater med å få det hvite løvegenet ut i det området de før fantes naturlig i. Siden private jakt-farmer fortsatt driver trofèjakt på løver i Timbavati-området, var organisasjonen tvunget til å kjøpe egen mark innenfor dette området for å skjerme løvene for jakt. Organisasjonen jobber langsiktig og grundig, og i 2006 ble 4 løver med god genetisk avstamming satt ut i dette området. De har blitt overvåket ved hjelp av radiomerking og sporkartlegging for å kontrollere fremgang og overlevelsesevne.

Disse løvene overrasket en hel verden med å jakte fullstendig på egen hånd allerede få uker etter at de var satt ut. Men ett år senere skjedde tragedien; moren døde under jakt og de tre halv-voksne ungene måtte mot alle odds bevise at de hadde livets rett uten sin mor. Dødeligheten for løveunger i det fri er 80%.

Likevel – de har alle tre greid seg bra og representerer i dag 2 flokker. Den ene flokken består av de 2 brødrene som har fått selskap av 2 gyldne hunnløver som er hentet fra det fri i samme område. Søsteren fra det første kullet er ført sammen med en eldre løve fra en annen og eldre genetisk stamme. Det er disse to som nå er blitt stolte foreldre til 3 hvite løveunger – de aller første løveungene som er født i deres opprinnelige område!

Fremtiden avhenger av disse 3 ungene som skal bære arven videre. Linda Tucker  er forfatter av boken ”Mysteries of The White Lion”.

Linda uttaler: “Dette er virkelig en utrolig fremgang og gjennombrudd for de hvite løvene. Vi vil fortsette å arbeide overfor myndighetene i Sør-Afrika for å få endret lovverket slik at disse fantastiske dyrene kan få beskyttelse. Jeg håper at nyheten om disse 3 ungene skal oppfordre folk til å støtte de hvite løvene slik at de igjen og for alltid kan regjere fritt i området i Timbavati uten fare for trofèjakt.”

About the Global White Lion Protection Trust

Established in 2002 by author and conservationist, Linda Tucker, the Global White Lion Protection Trust (WLT) is a South African based non-profit conservation and community development organization.
Operating in the greater Timbavati bushveld region, the WLT is responsible for protecting the white lions and developing the related cultural values that hold them sacred.
The WLT campaigns for legislation to protect of the critically endangered White Lion in its endemic wild habitat in the Timbavati region at both provincial and national levels and is pursuing National and World Heritage status for the White Lion site in the region.
www.whitelions.org

Kommentarer (2)Add Comment
0
lol
skrevet av lol, June 03, 2013
kult!!! smilies/kiss.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gif(smilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/cry.gif
0
lol
skrevet av lol, June 03, 2013
kult smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/cry.gif

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling