Drømmekontroll og sjamanisme PDF Skriv ut E-post

Senoi-folkets mener at forandringer i de handlinger man gjør å drømmene kan forandre personens selvbilde og det bilde vedkommende har av andre mennesker og omgivelsene.

Senoi-folket er en urbefolkning som lever i høylandet I Malaysia. De beskrives som et lykkelig folk, de lever sammen uten vold og krim, og det rapporteres at de ikke lider av mentale sykdommer. Det de er kjent for er en metode de har utviklet for å arbeide med drømmene på. De gjør drømmene om til en arena der konflikter løses på en måte som opprettholder sjelelig sunnhet og fredelige forhold i stammen.

Det var rundt 1970 at kunnskapen om Senoi-folkets drømmeteknikker nådde Vesten. Patricia Garfield bok ”Creative dreaming” fra 1974 ble en bestselger, og fant også veien inn i mine bokhyller.

Hun beskriver hvordan livet for Senoifolket er som en sammenhengende drømmeutforskning. Dette foregår i hver familie og begynner allerede ved frokostbordet. Alle husker drømmene sine og unge og eldre forteller dem.

Når et f. eks. barn har fortalt sin drøm, hvordan det reagerte i drømmen, får vedkommende både applaus og støtte. Slektningene gratulerer vedkommende med rette drømmehandlinger og valg, og korrigerer vedkommende når valgene kunne vært bedre i forhold til den drømmekunnskapen de besitter.

Etter at drømmene er blitt fortalt og kommentert i heimen, fortsetter mange av familiemedlemmene diskusjonen om drømmene i stammeråd, der drømmene deles i en større gruppe.

Det meste av dagens aktiviteter bestemmes ut fra drømmetolkning og er inspirert av drømmehandlinger. De fleste viktige livsbeslutninger tas på bakgrunn av drømmevarsler og innsikter.

Gjennom drømmeteknikkene de bruker lærer menneskene til å ta fatt i drømmene, korrigere drømmejegets handlinger og ikke minst, søke en belønning som et tegn på at handlingene var rette og riktige.

Slik summerer Patricia Garfield opp Senoi-folkets drømmeteknikker:

“Always confront and conquer danger in dreams. If an animal looms out of the jungle, go toward it. If someone attacks you, fight back”.

 

Dette betyr at den som er offer i en drøm skal angripe fienden i rømmen. Man skal kjempe til døden, om nødvendig.

Døden av en fiende I en drøm forløser en positiv kraft fra den parten i ens eget indre som har formet dette tvetydige eller fiendlige drømmebildet. Essensen av den fienden som du drepte vil komme tilbake som en hjelpsom og positiv person for deg.

Always move toward pleasurable experiences in dreams. If you are attracted to someone in a dream, feel free to turn the attraction into a full sexual experience.

“If you are enjoying the pleasurable sensations of flying or swimming, relax and experience them fully”.

Om man altså erfarer noe behagelig I en drøm skal man la det få utfolde seg, det også om erfaringen er erotisk. Man kan ifølge Senoi-folket ikke oppleve for mye velbehag eller kjærlighet i drømmelivet.

Om man møter en vennlig drømmefigur, så aksepter og ta i mot hjelpen fra denne.

Om du drømmer om mat eller annet av verdi, del dette med andre drømmefigurer.

“Always make your dreams have a positive outcome and extract a creative product from them. Best of all in this regard, try to obtain a gift from the dream images, such as a poem, a song, a dance, a design, or a painting.”

Etter hver drøm skal man altså be om en gave. Det er en god ide å lage et uttrykk for gaven, tegne et bilde, skrive ned et dikt, synge eller danse denne gaven, altså prise gaven I det våkne livet. Det er også anbefalt å dele drømmene med andre interesserte mennesker.

Patricia Garfield skriver:

“ In my opinion, “killing” a dream image in the Senoi terms is not harmful, since the effort is made to produce a positive figure in its stead…. Once the dream enemy has been confronted and conquered, the Senoi say its spirit should be forced to give the dreamer a gift… That gift can be a poem, a story, a song, a dance, a design, a painting or some other beautiful thing. Or it can be something useful, such as an invention or an solution to a problem.

Senoi-folkets drømmeteknikker er et komplekst system, med mål å forandre drømmer og menneskelig adferd så drømmekarakterene samarbeider med den enkelte personen på sosialt akseptable måter. Forandringer i drømmehandlinger kan forandre personens selvbilde og det bilde vedkommende har av andre mennesker og omgivelsene.

Så langt Senoi-folket og det som omtales som deres drømmeteknikker.

For meg er dette ren sjamanisme. Dette er den måten Senoi-folket arbeider med åndene på. At det kalles drømmeteknikker og at ikke sjamanisme tror jeg skyldes det faktum at sjamanisme ikke var oppe i dagen på den tiden.

Jeg tror at trommereiser og drømmer utwpiller seg stort sett i samme sfære, forskjellen er bare utgangspunktet, Under trommereiser er utgangspunktet våken bevissthet, mens drøm foregår omgitt av søvn.

Det jeg er interessert i er om disse tenkikkene også brukes på sjamanreiser? Eller må man bare anvende dem på drømmer mens man sover? Kan de være nyttige og fungere også i sjamansonen, i mytologisinnet?

Prøv selv. Gå inn I din kontemplative modus, se deg om i mytologilandet og bruk disse tipene om hvordan du skal handle om du møter en drømmefiende, noe uklart truende eller har en erfaring av noe vennlig, endog noe erotisk. Se hva som skjer. Forlang så en gave. Skriv det hele ned. Kanskje kan du gi noen tilbakemeldinger her på forumet.

Mvh ailo gaup

 

Patricia Garfield:

Creative dreaming

ISBN 0-345-33144-3

Kommentarer (14)Add Comment
0
Spennende
skrevet av wolfern, December 10, 2009
Takk for den Ailo, spennende, jeg har benyttet meg av dette tidligere i "reiser" og det med stort hell. Visste ikke om dette, så det blir nok ett bokinnkjøp nå
0
Jeg takker også
skrevet av gunilla., December 10, 2009
Leste denne boken for sikkert tyve år siden. Har brukt teknikkene gjennom årene, men jeg hadde glemt dette med belønning.
Nå skal jeg kjøpe den.
Det finns en annen bok som beskriver Senoifolket.
Alice Anne Parker
"Det sista drömfolket"
ISBN 91-88602-76-1

Det er en skønnlitterær bok og jeg syntes ikke den var så intressant som Patricia Garfields. Men den var morsom å lese. Og den bygger på antropologiske studier av Senoifolket.
Huvudperson i boken er han som oppdaga Senoifolket 1931 (Herbert Noone) og som deretter levde sammen med dem til han døde i 1943.
0
yes
skrevet av torste1, December 11, 2009
interessant!
0
Dromme
skrevet av Golan, December 13, 2009
Glir inn i drømme-modus når eg leser dette.
0
Les denne boken!
skrevet av gunilla., December 19, 2009
Jeg har nå kjøpt boken og begynt å lese.

Plutselig så forstår jeg ting. Jeg har meget skjelden mareritter. Iblant, når folk forteller om sine mareritter har jeg lurt litt på hvorfor jeg nesten aldrig har noen.
Nå skønner jeg, det er på grunn av denne boken og at jeg begynte å bruke disse teknikkene.

Jeg tror at trommereiser og drømmer utspiller seg stort sett i samme sfære, forskjellen er bare utgangspunktet,

Enig. Jeg ser på mine drømmer og på trommereiser som omtrent den samme tingen.

Det jeg er interessert i er om disse tenkikkene også brukes på sjamanreiser?

Jeg tror at måten jeg møtte "Dart Wader" i reisen "Livet snur seg" (http://sjaman.com/forum/viewto...el#p103872) er et eksempel på hvordan en møter skremmende eller truende ting etter drømmeteknikken fra Patricia Garfield.
Jeg blir ikke skremt, men er overbevisst at denne skikkelsen vil meg noe, vil vise meg noe, jeg må bare finne ut hvad.

Senoi-folkets mener at forandringer i de handlinger man gjør å drømmene kan forandre personens selvbilde og det bilde vedkommende har av andre mennesker og omgivelsene.


Kanskje er det tilmed sånn at det er på grunn av denne boken som jeg har fått muligheten å se de positive tingene med det som kan virke negativt i livet.

gunilla
0
Kanskje var jeg utydelig
skrevet av gunilla., December 19, 2009
Jeg leser boken igjen etter tyve år.
Hvis du ikke har lest min første kommentar kan jo den andre virke litt rar
0
...
skrevet av verena, December 20, 2009
Veldig interessant. Takk for tips, og takk også til deg Gunilla. :-)
0
Tusen takk :-)
skrevet av Gretha, December 23, 2009
Dette var fint og gjenkjennende smilies/smiley.gif
0
gjest
skrevet av Eleven, January 28, 2010
Dette ''våken bevissthet, mens drøm foregår omgitt av søvn'' skjer ofte. Jeg skjønner at jeg sover og nåtiden er en drøm. så tar jeg kontrol over og gjøre hva jeg vil. De føles så virkelig at jeg t.o.m må teste først. Testen er at enten jeg passere gjennom en vegg, eller løfte meg opp i lufta. De starter mest i soverommet. eller, observerer noe som stemmer ikke. Da blir jeg bevist. Problemet er at jeg vet ikke når det skjer og hvordan jeg kan ha bedre kontrol på det.
0
ailo
skrevet av utfordring, January 29, 2010
Kan du utfordre-bekjempe skumle personer, eller møte-utfordre-forandre farefulle situasjoner i drømmene?
0
Bevist søvn
skrevet av Eleven, January 29, 2010
Ailo! hvis spørsmålet var til meg, må jeg si at, I denne bevist-søvn tilstanden, kan jeg gjøre hva jeg vil. jeg kan oppsøke eller innkale hvem eller hva jeg vil. Problemt er at, intensitteten blir mindre og mindre ved tida og flest ganger våkner jeg før jeg er ferdig med drømmen. En gang drømte jeg at jeg kjørte ut av fjelvei og falt ned, men da ble jeg bevist før jeg treffer bakken. jeg så bilen krasja, men jeg ble stående/flygende i lufta.
0
i drommelivet
skrevet av Åndehjelp , January 31, 2010
Jeg opplever ofte at ånder hopper inn i kroppen
i det jeg skal til å sovne,så jeg kan skvette til.
Men når jeg bare lar det skje,så glir jeg avgårde på en to tre,og de viser meg hvem de er,og hvorfor de har kommet.Hver natt kommer de med ny informasjon.
Jeg pleier ha en liten prat med åndene før jeg sovner
og ber dem hjelpe meg å ha en god nat sømn.
0
........
skrevet av Biernna:), February 01, 2010
Thnx Ailo, for at du ser verdien av dette, var meget opplysende, fikk tom. svar på sprsm. jeg ikke visste jeg haddesmilies/smiley.gif

Min åndelige søken begynte ved drømmer og de er fremdeles en viktig drivkraft og motivasjon.
Får man svar "der" så stiller man sprsm. osv..
Jeg har utforsket dem siden jeg var liten og føler meg veldig hjemme i beskrivelsen av dette drømmefolket.

Har merket at jeg drømmer mest i de periodene der jeg har mest av "stillhet" i mitt indre med meg i hverdagen, blir mer ro og rom for å huske da.

Ang. trommereiser. Jeg strevde litt til å begynne med og kom liksom ingen vei, lukket øynene og d eneste som skjedde var at d ble mørkt, hehe
D riktige for meg var å gå dypere og nærmere søvnen (ja, jeg har sovnet mange ggr.! Alle på saivo har hørt meg snorke)
Jeg mener at d mest effektive energiarbeid gjøres på et dypest mulig nivå med et så sterkt fokus som mulig.
En saivo-venn mener jeg driver med "drømmereiser", men er ikke dette to sider av samme sak? Er d to sider??
Er jo individuelt hvor dypt man går, og, d er en treningssak.

Essensen av Silva-metoden er at man har fokus på problemLØSNINGer (altså ikke problemstillingen) og tar disse med seg inn i søvnen sammen med intensjon om å overbringe disse t sin åndelige guide...

Hjernen har en variabel frekvens og har hele tiden mikrosek. på søvnnivå -derfor kan dette (at man sender visualiseringer) gjøres når som helst.
Om fokus er riktig trenger man heller ikke mer enn mikrosek.,
d som teller er å skyte blink med d ene skuddet -ikke å pøse avgårde skudd som ikke treffer...!

"...etter hver drøm skal man be om en gave...."
Dette tror jeg er viktig for å maifistere bindeleddet mellom verdenene, da tar man drømmen inn i hverdagen -og omvendt.
Man må TRO for å manifistere..
D blir også å spille på lag med åndene og de liker slikt.

Jo nærmere man kommer søvnen jo nærmere er man kontakten med Altet, og der er alle svarene, problemløsningsområde nr. 1 altså. I tillegg fungerer hjernen ofte som et flipper-spill med sine egne løsninger og er vel greit å la den også jobbe littsmilies/smiley.gif

Verdt å nevne at hjernen IKKE "forstår" forskjellen på
-d som KUN er den tenkte tanken
og
-tanker som kom i kjøvannet av en utført handling.
(Dette er årsaken t at mental trening fungerer)

Siden vi låses fast av utallige mønster i hverdagen vil d ha en befriende og forløsende effekt å være modig i drømmene,
vi må TØRRE å drømme, vi må tørre å ha visjoner og bryte barriærer!

Alt menneskeskapt begynner i den kreative tanken,
definisjonen på kreativitet er å tenke utenom d tillærte, dvs. logiske mønster. Så, ved å slippe taket og følge drømmen...

Et favorittsitat : "Den dagen m

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling